Online ticaret, Doğu ve Batı Almanya'da farklılık gösteriyor

Almanya'daki online şirketlerin çoğu Batı bölgelerinde, Kuzey Ren Vestfalya'da (yüzde 22) ve Bavyera'da (yüzde 17) bulunuyor. Sadece yüzde 1,75'i Thüringen'in doğu bölgelerinden ve yüzde 1'i Mecklenburg-Batı Pomeranya'dan geliyor.


Bu veriler, Ibi Research, Amazon Almanya ve Federal E-Ticaret ve Posta Siparişi Almanya Birliği (Bevh) tarafından yapılan bir araştırma olan ilk E-Ticaret Atlas Almanya'dan alınmıştır. Çalışma, Almanya genelinde e-ticareti haritalıyor ve perakende şirketlerinin e-ticaret faaliyetlerini, ekonomik yapısal farklılıklarını ve bölgesel çerçeve koşullarını araştırıyor.


Ortalama yıllık cirodaki farklılıklar

Araştırmaya göre, Batı Almanya'daki online satıcılar yıllık ortalama 29,39 milyon Euro ciro elde ediyor. Doğu Almanya'daki online satıcılar yalnızca 6,37 milyon Euro kazanıyor. Bu, online şirketlerin ekonomik gücünün bu bölgelerde farklılık gösterdiğini gösteriyor. Batı Almanya'daki online satıcılar da ortalama olarak (29 kişi) Doğu Alman satıcılarından (13 kişi) daha fazla kişiyi istihdam ediyor.



'Dijitalleşme, ekonomik olarak yetişme fırsatı sunmalı. Ancak, başarı eşit olmayan bir şekilde dağılmıştır.'


Almanya'nın bölgeleri, dijitalleşme potansiyelinden çok farklı şekillerde yararlanıyor. Bu dramatik çünkü sayısallaştırma yapısal olarak zayıf alanlara, özellikle ekonomik olarak yetişme fırsatı sunmalıdır. İnternet, yeniden birleşme yılı olan 1990'da icat edilmiş olmasına ve hem Doğu hem de Batı'daki şirketler teknik olarak sıfırdan başlamış olmasına rağmen, bugün başarı çok dengesiz bir şekilde dağılmış görünüyor.


Pazaryerinin önemi göze çarpıyor

Bu çalışmada yaklaşık 100.000 online işletme dikkate alındı. Ancak Amazon, eBay, Otto ve/veya Kaufland gibi pazaryerlerinde ürün satan 10.000'den fazla şirketi de içerdiğini belirtmek isterim. Rapor, pazaryerlerinin perakendede dijitalleşmeyi hızlandıran önemli unsurlar olduğunu gösteriyor.


Pazaryerlerindeki satıcıların ortalama cirosu 2 milyon Euro

Pazaryerlerindeki satıcıların ortalama cirosu iki milyon Euro olarak hesaplanıyor. Bu, tüm Alman online satıcılarının ortalama cirosundan (1 milyon Euro'nun biraz üzerinde) daha yüksek. Ayrıca, pazaryerlerindeki satıcıların ortalama çalışan sayısı 31,1 iken, tüm e-ticaret şirketlerinin ortalama çalışan sayısı 27,1. Almanya'daki tüm e-ticaret şirketleri için yüzde 19,8'e kıyasla, pazaryerlerindeki satıcıların yalnızca yüzde 17,8'i negatif öz sermaye oranına sahip.


Bu araştırmanın bulguları çok önemli. Zira bunların, Doğu Almanya'daki küçük ve orta ölçekli online perakendecilerin tanıtımında birikmiş işler olduğunu gösteriyor. Tüm girişimciler ve müşteriler e-ticaretin avantajlarından ancak en azından start-up ve büyüme için benzer çerçeve koşulların ülke çapında sağlanması durumunda yararlanabilir.

Avrupa'da cross-border e-ticaret: 179 milyar euro

Avrupa'da sınır ötesi e-ticaret 2022'de 179,4 milyar euro değerindeydi. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 4,8'lik bir artışı gösteriyor. Toplamda, Avrupa çevrimiçi mağazaları, 2021'e kıyasla yüzde 5,5'lik bir artışla sınırlar arasında 105,5 milyar euro gibi rekor bir ciro elde etti. Pazar 2022'de de büyümeye devam etti, ancak daha az güçlüydü (yüzde 5'lik bir artış). 

Farklı Avrupa pazarlarında sınır ötesi satışlar

Tıpkı 2021'de olduğu gibi Almanya geçen yıl 34 milyar euro ile Avrupa'nın en büyük sınır ötesi pazarına sahip (bir önceki yıla göre yüzde 5 artış). Birleşik Krallık içinde sınır ötesi satışlar yüzde 4 azalarak 28 milyar euro'ya geriledi. Araştırmaya göre, İlk 500 sınır ötesi perakendecide Birleşik Krallık perakendecilerinde güçlü bir düşüş görülebilir (yüzde 34'lük bir düşüş).


İlk 500, 62,2 milyar euro gelir elde etti

Avrupa'nın en büyük 500 sınır ötesi satıcısı toplamda 62,2 milyar euro gelir elde etti. Marka üreticilerinin sayısı artmaya devam ederken, çok kanallı perakendecilerin sayısındaki düşüş dikkat çekici. 2021'de bu büyüme yüzde 50'ydi ama geçen yıl yüzde 8,3'lük bir artış görülebiliyordu.

'Pazar yerleri 24,7 milyar euro sınır ötesi ciro sağladı.'

Pazar yeri sayısı 42'den 49'a çıktı ve toplamda 24,7 milyar euro ciro elde etti (2021'e kıyasla yüzde 22 artış). En büyük sınır ötesi kategori ise yüzde 39'luk payla moda, takı ve bebek ürünleri. Bunu ev, bahçe ve DIY takip ediyor.

Avrupa'nın en iyi 10 sınır ötesi satıcısı

Rapora göre Avrupa'nın en çok sınır ötesi satıcısı:

1.ikea
2.Lidl
3.Zalando
4.H&M
5.Lego
6.Zara
7.Jysk
8.Bauhaus
9.notino
10.adidas

2021'e kıyasla yüzde 1,8'lik artışla Ikea, 5,6 milyar euro'luk sınır ötesi cirosu ile lider konumunu korudu. Lidl güçlü bir büyüme gösterdi ve ikinci sırayı aldı. İlk 10'daki yeni oyuncular, Bauhaus, Notino ve Adidas oldu.

2022 Hollanda e-ticaretine genel bakış

Geçen yıl, Hollandalı tüketiciler internette 33,3 milyar avro harcadı. Bu 2021'e göre yüzde 9'luk bir büyüme. Alım sayısı aslında yüzde 5 azaldı ama alım başına ortalama miktar yüzde 15 arttı.

2021'de ise Hollandalılar çevrimiçi mağazalarda 30,6 milyar avro harcadı. Çevrimiçi satın almaların sayısı da 366 milyondu. 2022'de ise bu miktar 347 milyona düştü. Tıpkı 2021'de olduğu gibi, nüfusun yüzde 97'si çevrimiçi satın alıyor.

Online ticaret, Doğu ve Batı Almanya'da farklılık gösteriyor

Almanya'daki online şirketlerin çoğu Batı bölgelerinde, Kuzey Ren Vestfalya'da (yüzde 22) ve Bavyera'da (yüzde 17) bulunuyor. Sa...

Popüler Yazılar